31.8.2017

Media-alaa uhkaa Baumolin tauti – lääke tes-pöydästä?

Taloustietieteilijöille tutun Baumolin taudin oireita on havaittavissa mediatoimialalla.

Elias_Erämaja_agendalla
Kirjoittaja on Medialiiton ekonomisti
Elias Erämaja.

Taudinkuvaan kuuluu, että kun taloudella yleisesti menee hyvin, tarttuu palkannostopaine myös tuottavuudeltaan heikommille aloille. Yleensä vain julkisen sektorin vitsaus uhkaa nyt media-alaa.

Suomen talous kasvaa, mutta media-alan pää pysyy pinnalla vain vaivoin. Kuvaavaa on, että Tilastokeskuksen julkaisemista toimialoista liikevaihto kasvoi tammi–toukokuussa 46:lla ja vain neljällä supistui. Heikointa kehitys oli painoalalla. Vaikka teollisuudessa vienti on kääntynyt kasvuun, on painoalalla kehitys ollut täysin päinvastainen, eikä pohjaa ole vieläkään saavutettu. Media-alan kokonaisliikevaihdosta painoala kattaa noin neljänneksen.

Myös kustannustoiminnan kasvu (2,8 %) on jäänyt selvästi jälkeen toimialavertailussa. Kaikkien toimialojen mediaanikasvu oli alkuvuonna yli 5 prosentin tasolla, eli keskikastissakin vauhti on ollut lähes tuplasti kustannustoimintaa nopeampaa.

Toimialojen radikaalisti eriytynyt kehitys on huomioitava syksyn liittokierroksella. Tes-neuvottelupöydissä on mahdollista vaikuttaa alan kilpailukykyyn ja tulevaisuudennäkymiin. Media- ja etenkin painoalalla näkymät ovat olleet heikot jo pitkään, mikä on hankaloittanut uusien investointien houkuttelemista.

Lääke media-alan vaivaan olisi saada yritysten kannattavuus tasolle, jossa investointeja uskalletaan tehdä. Uhkana kuitenkin on, että tuotantokustannusten kasvu ilman tuottavuuden kasvua heikentää media-alan yritysten kannattavuutta ja toimintaedellytyksiä entisestään. Sopeuttamisvaraa ei enää ole. Painoalalla tehtyjen työtuntien määrä on jopa puolittunut vuosituhannen alusta. Kun tuottavuus ei ole kasvanut, on kannattavuutta ylläpidetty karsimalla toimintakustannuksia. Koko media-alalla työtunteja tehdään jo yli neljännes vähemmän kuin vuosituhannen alussa. Tämä kehitys on syytä pysäyttää.

Vaikka positiivistakin virettä näkyy myös media-alalla siellä täällä, on selvää, että Suomen talouden kasvu ei ole tarttunut toimialaan toivotulla tavalla.

Alan lähtökohdat tes-neuvotteluihin ovat siten hyvin erilaiset muihin aloihin nähden. Jos alan oireet sivuutetaan neuvotteluissa, on uhkana, että kasvun sijaan media-alaan tarttuu normaalitilanteessa vain julkisen sektorin kestävyyttä koetteleva Baumolin tauti. Sen taudin kourista etenkin painoalan on vaikea tehdä vientiponnistuksia.

Lue Medialiiton mediatalouskatsaus III/2017