Tavoitteet
Medialiiton ajankohtaiset tavoitteet
Medialiiton elinkeinopoliittisen toiminnan tavoitteena on alan elinvoimaisuuden vahvistaminen vaikuttamalla jäsenyritysten oikeudelliseen toimintaympäristöön. Tavoitteenamme on mahdollistaa jäsenyritysten kasvu, vahvistaa jäsenyritysten kilpailukykyä ja turvata sananvapaus.
Toimintavuonna 2021 edunvalvonnan painopistealueemme ovat:
Media-alan elinvoimaisuus
Koronakriisistä aiheutuneen mainostulojen romahtamisen seurauksia lievitetään väliaikaisella tiedotusvälineiden valtionavustuksella sekä yritysten yleisellä kustannustuella.
Yksityisen median elinvoimaisuutta vahvistetaan tehokkaasti ja kilpailuneutraalisti alentamalla media- ja muiden sisältötuotteiden, kuten sanoma- ja aikakauslehtien, kirjojen, oppimateriaalien, radio- ja televisiopalveluiden sekä podcastien, arvonlisäveroa.
Lisätietoja
Jukka Holmberg
toimitusjohtaja
puh. 040 735 1690
jukka.holmberg@medialiitto.fi
Jakelu
Lehdistön yhteiskunnallinen merkitys on otettava huomioon jakelupalvelujen kehittämisessä ja valtion omistaman jakeluyhtiön toiminnassa. Toimiva ja kustannustehokas fyysinen jakelu on välttämätön pitkälle tulevaisuuteen, koska noin 90 prosenttia lehtien tuloista tulee vielä paperilehdistä.
Sanoma- ja aikakauslehtien sekä muiden painotuotteiden kustannustehokas jakelu turvataan muun muassa uudistamalla kansalaisten jakelupalvelujen tuottaminen yhdistämällä erillisiä jakeluja ja kilpailuttamalla jakeluoperaattorit alueellisesti. Postin yhteiskunnallinen tehtävä on syytä eriyttää sen markkinaehtoisesta liiketoiminnasta.
Lisätietoja
Jukka Holmberg
toimitusjohtaja
puh. 040 735 1690
jukka.holmberg@medialiitto.fi
Markkinointi ja mainonta
Aikakauslehtien ja sanomalehtien puhelinmyynnin tulee olla jatkossakin mahdollista ilman kuluttajien ennakkosuostumusta ja ilman pakollista etunumeroa. Evästeiden hyväksyminen tulee voida jatkossakin asettaa edellytykseksi mainosrahoitukseen perustuvan verkkomedian käytölle. Muuten media-alan mahdollisuudet tuottaa journalismia ja työllistää heikkenevät merkittävästi.
Mediasisällöt rahoitetaan suurelta osin mainonnalla. Erilaiset mainosrajoitukset vähentävät mainostuloja, mikä heikentää kotimaisen median toimintaedellytyksiä. Kysymys on myös tasapuolisista kilpailuedellytyksistä: mainoskiellot eivät ulotu kaikkiin internetin palveluihin, joten netissä toimivat globaalit kilpailijat saavat kielloista kilpailuetua kotimarkkinayrityksiin nähden.
Lisätietoja
Mikko Hoikka
toimialajohtaja, aikakausmedia
puh. 040 186 3503
mikko.hoikka@medialiitto.fi
Tekijänoikeus
EU:n tekijänoikeusdirektiivin edellyttämät muutokset viedään Suomen tekijänoikeuslakiin media-alan investointeja suojaten ja edistäen sekä liiketoiminnan kannalta muutoinkin mahdollisimman suotuisasti.
Media-alan kannalta tärkeimmät teemat tekijänoikeusdirektiivissä ovat lehtikustantajan lähioikeus, alustayritysten vastuu käyttäjien lataamista sisällöistä ja tekijänoikeussopimukset. Lehtikustantajille turvataan oikeus sopia omien julkaisujensa käytöstä. Sopimusvapaus ei kavennu tekijänoikeuksien hankinnassa.
Lisätietoja
Riikka Tähtivuori
johtaja, elinkeinopolitiikka
puh. 050 384 9454
riikka.tahtivuori@medialiitto.fi
Maksuton toinen aste ja oppimateriaalit
Maksutonta toista astetta koskeva uudistus on toteutettava niin, että oppilailla on käytettävissään laadukkaat oppimateriaalit tasa-arvoisesti koko Suomessa. Vastuu oppimateriaalien valinnasta on tulevaisuudessakin säilytettävä opettajilla. Heillä on korkeakoulutettuina ammattilaisina aito kyky verrata laatua ja hintaa sekä tieto omista ja oppilaittensa tarpeista.
Oppimateriaalikustantajat tuottavat ammattimaisesti sähköisiä ja paperimuotoisia oppimateriaaleja kaikkiin aineisiin. Kustantajien välinen kilpailu parantaa alati laatua ja pitää hinnat kurissa. Vastaavaa monimuotoista laadukasta aineistoa ei ole kustannustehokkaasti tuotettavissa muilla tavoin.
Lisätietoja
Sakari Laiho
toimialajohtaja, kirjat ja oppimateriaalit
puh. 040 579 8868
sakari.laiho@medialiitto.fi
Verorahoitteinen journalismi
Yleisradion julkisen palvelun tehtävä tulee säätää selkeämmäksi ja rahoitus mitoittaa tämän tehtävän tehokkaan hoitamisen asettamalle tasolle. Ylen ohjelmistoihin liittymätön tekstimuotoinen verkkojournalismi rajataan julkisen palvelun tehtävän ulkopuolelle ja Ylen valvonta toteutetaan riippumattomasti. Kuntien viestinnän on pysyttävä kuntatiedottamisen raameissa eikä se saa laajentua journalismiin mediamarkkinoiden kilpailua vääristävästi.
Verovaroja on järkevää käyttää sellaisiin yhteiskunnan kannalta tärkeisiin, korkealaatuisiin yleisradiopalveluihin, joita ei pienellä kielialueella muutoin pystytä tuottamaan kannattavasti. Tavoitteena tulisi yksityisten ja julkisten palvelujen summana kansalaisille syntyvä mahdollisimman monipuolinen ja moniarvoinen mediatarjonta.
Lisätietoja
Jukka Holmberg
toimitusjohtaja
puh. 040 735 1690
jukka.holmberg@medialiitto.fi
Verkkoalustojen sääntely ja digivero
Digitaalisia palveluita koskevat komission lainsäädäntöehdotukset parantavat mediayritysten toimintaedellytyksiä ja tasapuolistavat kilpailua erityisesti suhteessa portinvartijoina toimiviin erittäin suuriin verkkoalustoihin.
Digitaalisen liiketoiminnan verotusta koskeva sääntely edistää Suomessa toimivien mediayritysten kilpailukykyä.
Lisätietoja
Riikka Tähtivuori
johtaja, elinkeinopolitiikka
puh. 050 384 9454
riikka.tahtivuori@medialiitto.fi
Elias Erämaja
ekonomisti; toimialajohtaja, graafinen teollisuus
puh. 040 747 1854
elias.eramaja@medialiitto.fi
Painoalan ympäristövaikutusten erityissääntely
Kotimainen painoteollisuus toimii kiertotalouden edelläkävijänä Suomessa. Painetun paperin kierrätyksellä on Suomessa pitkät perinteet, ja tilastojen valossa alan yritykset kehittävät jatkuvasti toimintojaan resurssitehokkaammiksi.
Mielikuvat painetun paperin ympäristövaikutuksista eivät aina vastaa todellisuutta. Ympäristöä koskevan sääntelyn tuleekin perustua mielikuvien sijaan faktoihin. Päätöksenteossa on myös muistettava, että painettu paperi mahdollistaa luotettavan ja tasavertaisen tiedonvälityksen myös niille väestöryhmille, jotka ovat digitaalisten palveluiden ulottumattomissa.
Lisätietoja
Elias Erämaja
ekonomisti; toimialajohtaja, graafinen teollisuus
puh. 040 747 1854
elias.eramaja@medialiitto.fi