13.6.2017

Neuvottelemaan etuajassa

TEAM, Pro ja Medialiitto aloittavat työehtosopimusneuvottelut elokuun alussa. Neuvottelut koskevat toimihenkilöitä, kirjatyöntekijöitä, jakajia ja teknisiä toimihenkilöitä. Tavoitteena on saada ratkaisut syyskuussa eli viisi kuukautta etuajassa. 
Elina Nissi
Kirjoittaja on työmarkkinajohtaja
Elina Nissi

TEAM haluaa saada media-alan samaan neuvottelukelkkaan vientiteollisuutta edustavan kemianteollisuuden kanssa ja keskittyä sen jälkeen uuden Teollisuusliiton rakentamiseen.

Toimittajia ja kustannustoimittaja koskevat neuvottelut aloitetaan todennäköisesti vasta lokakuussa. Journalistiliiton työehtosopimukset ovat katkolla marraskuun lopussa.

Syntyykö sopimuksia? Ratkaisevaa on palkankorotusten taso. Palkansaajapuolen ykköstavoite on palkkojen korottaminen. Työnantajapuolella katsotaan, ettei haurasta kasvua ja kilpailukykyä pidä romuttaa ylisuurilla palkankorotuksilla. Palkkamaltti on suhteellinen käsite eikä korotusvarasta ole helppoa päästä yksimielisyyteen. Odotettavissa on joukko perinteisiä vaatimuksia kuten luottamushenkilöiden etujen jatkuva parantaminen. 

Neuvotteluja pohjustetaan erilaisilla taloutta ja tuottavuutta kuvaavilla tunnusluvuilla. Media-alan tilanne on edelleen heikko verrattuna vientiteollisuuteen ja muihin aloihin. Kustannustoiminnassa on hennon positiivisia odotuksia. Painamisen tilanne on parantunut syöksykierteestä entistä loivempaan laskuun. Media-alan tilanne on seurannut talouden yleistä kehitystä. Kilpailutilanne ja rakennemuutos ovat katkaisseet tämän yhteyden jo muutamia vuosia sitten. Toki talouden yleinen kasvu näkyy myös media-alalla positiivisesti.

Neuvotteluissa palkansaajapuolella korostetaan ostovoimaa ja sen kasvua. Työnantajapuolelta tuodaan esiin, että tuottavuuden kasvun ylittävät palkankorotukset lisäävät työttömyyttä. Työssä oleviin tämä perustelu ei ole neuvotteluissa purrut. Riippumatta taloudellisesta tilanteesta halutaan vähintään samat korotukset kuin muut ja mieluusti hieman enemmän. 

Arvioni on, että syksyn neuvotteluista tulee vaikeat niin meillä kuin työmarkkinoilla yleisemminkin. Neuvottelutoiminta on murroksessa. Suomen mallia ei syntynyt eikä vientivetoiseen avaukseen ole sitouduttu. Paluuta entiseen ei kuitenkaan enää ole. Jonkinlainen ratkaisu on aina lopulta syntynyt - ennemmin tai myöhemmin.