rss Uutiset

Mediapäivän päättäjäpaneeli keskusteli lehtien ja kirjojen nollaverosta

22.11.2018

Medialiiton tavoite sanomalehtien, aikakauslehtien ja kirjojen arvonlisäveron laskemisesta nollaan puhutti Mediapäivän päättäjäpaneelin keskustelijoita 13.11. Finlandia-talossa.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta linjasi, että lehtien ja kirjojen alv on pyrittävä laskemaan asteittain nollaan. Hän kertoi tarkistaneensa puolueen virallisen kannan puheenjohtaja Antti Rinteeltä juuri ennen tilaisuutta. 

”SDP:ssä yhdytään huoleen median moniarvoisuudesta. Me ajamme alvi-nollakantaa”, Feldt-Ranta sanoi. 

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), kokoomuksen varapuheenjohtaja, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo myötäilivät mediatuotteiden verotuksen alentamista mutta varoivat konkreettisia lupauksia. Heidän mielestään keinoja on arvioitava osana laajempaa budjetti- ja veropolitiikkaa. 

Tukee demokratiaa ja yhteiskuntarauhaa 

Keskustelijat kiittelivät kilvan hallituksen esitystä digitaalisten lehtien ja e-kirjojen arvonlisäveron alentamiseksi ensi heinäkuussa 24 prosentista 10 prosenttiin. Samalla tavalla alenee painettujen lehtien irtonumeromyynnin vero. 

”Jos osalla kansasta ei ole mahdollisuutta päästä kiinni laadukkaaseen mediaan, se on valtava demokratiaongelma koko yhteiskunnalle – ja ehkä jopa yhteiskuntarauhan kannalta huolestuttavaa ”, Maria Ohisalo perusteli. 

Panelistit iloitsivat Medialiiton tuoreen mielipidetutkimuksen sanomasta: suomalaisten arvostus kotimaista, vastuullista mediaa kohtaan on kasvanut merkittävästi. Sen nähtiin johtuvan sekä median omasta kehitystyöstä että verkkomaailmassa leviävän valheellisen ja epäluotettavan sisällön lisääntymisestä.  

”Uskon, että nämä lukemat ovat vastavoima valeuutiskeskustelulle. Kansalaiset haluavat turvautua luotettavaan, toimitettuun sisältöön. Jos näillä lukemilla jatketaan, niin se lupaa hyvää median tulevaisuudelle”, arvioi Sanni Grahn-Laasonen. 

Jakelun uudistamiselle vahva kannatus 

Kaikkien neljän puolueen edustajat näkivät suomalaisten tavoin tärkeäksi, että lehtien ja muun postin jakelu turvataan koko maassa. Feldt-Rannan mukaan tämä tiedonsaannin takaaminen ei onnistu jatkossa ilman yhteiskunnan tukea verovaroista.  

Medialiiton esittämä erillisten jakelujen yhdistäminen sai päättäjiltä vahvaa kannatusta: aikakauslehdet, kirjeet ja muu posti voitaisiin hyvin vastaanottaa samalla kertaa aamun sanomalehden kanssa. 

Haja-asutusalueilla uudistus tarkoittaisi erilaisten kuljetuspalvelujen yhdistämistä ja jakelun kilpailuttamista.  

”Voidaanko pienempien yrittäjien jakelukaluston käyttöä tukea sillä, että mahdollistetaan postin, henkilöiden ja tavarakuljetusten yhdistämistä? Se vaatisi valtionyhtiöltä vastaantuloa ja tietojen antamista”, Anne Berner viestitti Postille. 


Palaa otsikoihin