rss Uutiset

Digi-alv:n alentamiseen ei vielä hellinnyt lupaa

28.5.2018

EU-maiden valtiovarainministerit eivät päässeet yksimielisyyteen digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron alentamisesta neuvoston kokouksessa 25.5.

Suomi kannatti ja kiirehti päätöstä useiden muiden jäsenmaiden tavoin, mutta Tšekki piti lopulta kiinni vastustavasta kannastaan.

”On todella harmillista, että EU ja sen jäsenmaat ovat jumissa yhden jäsenmaan jarrutuksessa, joka kytkeytyy kiistaan toisesta arvonlisäveroasiasta. Samalla lehtien ja kirjojen kustantajat ja maksavat asiakkaat kärsivät korkeasta arvonlisäverosta aikana, jolloin vastuullisen median toimintaedellytyksistä pitäisi kantaa erityistä huolta”, toteaa Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

”Positiivista on, että asian ratkaisemiseksi tehtiin nyt vakava yritys. Myös Suomen aktiivisuus asiassa ansaitsee kiitoksen ja kannustuksen. Mikäli päätöksenteko vielä venyy, lisääntyy paine eri maissa kansallisiin poikkeusratkaisuihin tilanteen korjaamiseksi.”

Euroopan komission esityksen mennessä läpi jäsenmaat saavat oikeuden alentaa digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisäveron printtijulkaisujen tasolle. Suomessa verokannat ovat tällä hetkellä 10 prosenttia painettujen lehtien tilauksille ja kirjoille ja 24 prosenttia digitaalisille julkaisuille.

Lisätietoja: 

Jukka Holmberg
Toimitusjohtaja
Medialiitto
p. 040 735 1690


Palaa otsikoihin